Ben ik wel "gehandicapt genoeg" voor een rolstoel?
Disability-impostersyndroom
Disability-impostersyndroom
Inspirerende presentatie met interactie
Herken jij jezelf in deze beschrijvingen? Je zou er baat bij hebben om een bepaald hulpmiddel aan te vragen, maar durft niet. Huishoudelijke hulp zou zoveel van je problemen oplossen, maar je vindt dat voor mensen die ‘echt beperkt’ zijn. Je kan eigenlijk niet meer op locatie werken, maar toch blijf je het proberen omdat je niet om aanpassingen durft te vragen. Als deze scenario’s bekend voor je klinken, dan zou je wel eens last kunnen hebben van disability-impostersyndroom!
Veel mensen met een beperking hebben het idee dat ze “niet beperkt genoeg” zijn om voorzieningen of hulp aan te vragen. Ze voelen zich schuldig als aanpassingen voor hen gemaakt worden en durven geen gebruik te maken van de voorzieningen die voor hen beschikbaar gesteld zijn omdat “anderen het erger hebben” en daarom meer recht hebben hierop.
Dit denkbeeld komt niet uit de lucht vallen. We leven in een samenleving die vaak niet ingericht is op de behoeftes van mensen met een beperking en die vaak validistische denkbeelden heeft. Daarnaast helpen de schaarste aan hulpmiddelen – die steeds groter wordt door bezuinigingen – en alle hoepels waar je doorheen moet springen om te bewijzen dat jij bepaalde voorzieningen echt nodig hebt eraan mee dat mensen met een beperking het gevoel hebben dat zij geen hulpmiddelen mogen aanvragen.
In deze lezing licht ik toe hoe disability-impostersyndroom kan zich op verschillende manieren uiten EN geef ik je handvatten hoe je hiermee om kan gaan. Misschien durf jij aan het einde van een lezing wel eindelijk de stap te zetten naar het aanvragen van voorzieningen of heb je de tools om je cliënt hierbij te ondersteunen!
"Voorzieningen, aanpassingen en hulpmiddelen zijn er om jou te helpen met functioneren in een wereld die niet toegankelijk is. Als je baat zou hebben bij een voorziening, vraag hem dan zeker aan! Jij hebt evenveel recht op een toegankelijk leven als ieder ander."
Inspirerende presentatie
over omgaan met disability-impostersyndroom
In de presentatie neem ik je mee in verschillende uitingen van disability-impostersyndroom. De presentatie bestaat uit informatie over hoe disability-impostersyndroom werkt, herkenbare (en soms grappige) voorbeelden, een interactief element waarbij de luisteraars actief betrokken worden bij het onderwerp en een persoonlijk verhaal.
Maatwerk
De presentatie wordt op maat gemaakt op het doel van de bijeenkomst. Ik verdiep me in de uitdagingen waar jullie als team en organisatie voor staan en wat jullie doelgroep is. Wat is de situatie op dit moment? Waar willen jullie heen groeien? Ik pas de presentatie aan op het niveau van de deelnemers (managementteam, teamleiders, medewerkers, mensen met een beperking).
Duur presentatie: in overleg, 20 tot ca. 45 minuten.
Interactie: Zeer gewenst!
Beeldmateriaal: PowerPoint presentatie met vlot beeldmateriaal.
Online vs live: deze lezing is zowel live als online te volgen.