Met je team aan de slag voor
Inclusieve zorg
Inclusieve zorgverlening
Verhelderende presentatie met interactie
In de zorg is het essentieel dat iedereen zich gehoord, gezien en begrepen voelt. Toch zien we dat patiënten uit gemarginaliseerde groepen vaak te maken krijgen met onbegrip, discriminatie en onbedoelde uitsluiting. Dit heeft een directe impact op de zorg die ze ontvangen, en daarmee op hun welzijn.
Denk aan mensen die behoren tot de LGBTQIA+ gemeenschap, mensen met een migratieachtergrond, neurodiverse patiënten, mensen met een dikkere lichaamsbouw, individuen met mentale gezondheidsproblemen, islamitische mensen, of mensen die in armoede leven. Hun ervaringen in de zorg worden vaak beïnvloed door vooroordelen, onbewuste aannames en gebrekkige kennis over hun unieke zorgbehoeften.
Is er op jouw afdeling of opleiding aandacht besteed aan een veilige sfeer creëren voor je gemarginaliseerde patiënten? Laten we samen (met je team) in gesprek gaan.
Wist je dat...
Zwarte vrouwen en vrouwen met een migratieachtergrond minder vaak adequate pijnstilling kregen tijdens de bevalling dan witte Nederlandse vrouwen.
- AMC amsterdam, 2017
Vrouwen 50% meer kans hebben dan mannen om een verkeerde diagnose te krijgen bij een hartaanval.
- Circulation, 2018)
Ongeveer 40% van de zorgverleners in Nederland geeft aan onvoldoende kennis hebben van autisme en ADHD.
Dit gebrek aan kennis resulteert in een verminderde kwaliteit van zorg voor neurodivergente patiënten, omdat zorgverleners soms symptomen verkeerd interpreteren of niet de juiste behandelstrategieën toepassen.
- Het Autisme Magazine, 2019
Er vaak de aanname gemaakt wordt dat mensen met een migratieachtergrond minder gezondheidsvaardigheid hebben.
Dit leidde tot kortere consulten en minder uitgebreide uitleg, vooral bij patiënten met een Marokkaanse en Turkse achtergrond, zonder dat er inspanningen werden gedaan om communicatieproblemen daadwerkelijk te verifiëren.
- BMC Family Practice, 2020
40% van de zorgverleners bij obesitas-patiënten een vertekend beeld hebben over de oorzaak van hun klachten, wat leidt tot een minder uitgebreide behandeling en een hogere kans op medische verwaarlozing.
- Universiteit van Tilburg, 2019
Zo'n 40% van de transgender patiënten rapporteerde dat hun zorgverlener geen kennis had over genderbevestigende zorg, wat leidde tot verwarring, verkeerde doorverwijzingen en frustratie bij patiënten.
- Nivel, 2019
Interactieve presentatie
over inclusieve zorgverlening
Deze lezing is ideaal voor zorginstellingen, zorgteams en zorgopleidingen die willen werken aan het verbeteren van de zorgervaring voor een diverse patiëntenpopulatie. Of u nu werkzaam bent in de thuiszorg, verzorgingshuizen, ziekenhuizen of student in de zorg bent, deze lezing biedt waardevolle inzichten voor iedereen die zorg verleent of hierop voorbereidt.
In de presentatie neem ik je mee in verschillende verhalen van patiënten die tot een gemarginaliseerde groep behoren en welke belemmeringen zijn ervaren in hun gezondheidszorg hierdoor. De presentatie bestaat uit informatie over hoe inclusieve zorgverlening eruit zou kunnen zien, casussen van patiënten, een interactief element waarbij de luisteraars mee kunnen denken hoe er gehandeld zou kunnen worden bij deze casus. Luisteraars lopen weg met een nieuwe blik op zorgverlening, hun patiënten en het team waarin zij werken.
Maatwerk
De presentatie wordt op maat gemaakt op het doel van de bijeenkomst. Ik verdiep me in de uitdagingen waar jullie als team en organisatie voor staan. Wat is de situatie op dit moment? Waar willen jullie heen groeien? Ik pas de presentatie aan op het niveau van de deelnemers (managementteam, teamleiders, medewerkers).
Duur presentatie: in overleg, 45 tot ca. 120 minuten.
Interactie: Zeer gewenst!
Beeldmateriaal: PowerPoint presentatie met vlot beeldmateriaal.
Online vs live: deze lezing is zowel live als online te volgen.